Achtergrond – HDMI
HDMI – High-Definition Multimedia Interface
Momenteel is HDMI de meest gebruikte interface voor de overdracht van audio/video tussen televisie en randapparatuur. HDMI vormt een interface tussen een (geschikte) digitale audio/video bron en uw Beeldscherm. Voorbeelden van geschikte bronnen zijn; dvd-speler, Blu-ray speler, digitale ontvanger etc.
De bestaande HDMI kabel beschikt over 19 draden en maakt een maximale bandbreedte mogelijk van 14,9 Gb/s
Voorgaande interfaces (bijvoorbeeld Scart) waren analoog waar HDMI juist een ongecomprimeerd digitaal signaal is. Omzetting naar analoog is nu niet meer nodig.
De HDMI kabel is in 2003 voor de consument beschikbaar geworden en kent inmiddels 5 types.
Type A – Deze kabel is geschikt voor thuisgebruik en heeft intern 19 draden.
Type B – Deze kabel is geschikt voor professionele toepassingen en beschikt over 29 draden
Type C – Deze kabel is ook geschikt voor thuisgebraak (19dr.) maar verloopt naar mini-hdmi
Type D – Deze kabel is ook geschikt voor thuisgebraak (19dr.) maar verloopt naar micro-hdmi
Type E – Deze kabel is geschikt voor gebruik in voertuigen.
HDMI kabels kunnen het signaal zonder verlies over een afstand van 5 meter leveren. Een hogere kwaliteit kan dit zelfs over grotere afstanden. Mocht er toch verlies optreden kan er altijd gebruik worden gemaakt van een HDMI versterker.
Naast de genoemde types HDMI zijn er ook verschillende versies HDMI.
HDMI 1.3(a) is momenteel de meest gebruikte versie. Indien er apparatuur aanwezig is met speciale specificaties als Ethernet of 3D zijn hiervoor speciale HDMI 1.4 kabels op de markt.
HDMI 1.0
HDMI 1.0 is in december 2002 op de markt gekomen en combineert een digitaal videosignaal met een tweekanaalsaudiosignaal in één enkele kabel. Dit kan bijvoorbeeld zijn tussen een dvd- of mediaspeler met HDMI en een televisie met HDMI. Digitale audio/video-connectorinterface met een maximum TMDS-bandbreedte van 4,9 Gbit/s. Het ondersteunt tot 3,96 Gbit/s-videobandbreedte (1080p/60 Hz of UXGA) en 8 kanaals-LPCM-/19kHz-/24 bit-audio.
HDMI 1.1
Sinds mei 2004. Deze versie voegt de mogelijkheid toe om niet alleen video en tweekanaalsaudio door één enkele kabel te voeren, maar ook de mogelijkheid om surround geluid zoals Dolby Digital en DTS door te voeren, tot wel 8 kanalen (7.1 setting).
HDMI 1.2
Sinds augustus 2005. Deze versie ondersteunde One Bit Audio en voegt de mogelijkheid toe om signalen van een super audio compact disc (sacd) door te voeren. Dit betreft signalen van een sacd van bijvoorbeeld een dvd-speler naar een ontvanger, gecombineerd in HDMI. Er kwam ook de beschikbaarheid van HDMI type A-connectors voor pc-bronnen, de mogelijkheid om naast sRGB-kleur ook YcbCr-kleurruimte te benutten. In december 2004 werd HDMI 1.2a vrijgegeven met Consumer Electronic Control (CEC)-mogelijkheden.
HDMI 1.3
Deze versie is beschikbaar sinds juni 2006 en bevat verbeteringen in zowel de audio- als video-elementen. Door de komst van blu-ray (en het intussen opgedoekte hd dvd) brengt deze versie ook de mogelijkheid om digitale bitstreams (gegevensstromen) door te voeren voor de nieuwe audioformaten in hoge resolutie zoals Dolby TrueHD- en DTS HD Master Audio-streams voor externe decoding bij AV-versterkers. Een toename van de single-linkbandbreedte tot 340 MHz (10,2 Gbit/s). Ondersteuning van Deep Colour met 30 bit-, 36 bit- en 48 bit-versie van xvYCC, sRGB of YCbCr ten opzichte van de 24 bits van vorige versies. Het bevat ook automatische audiosynchronisatie (“audio video sync”). Ook werden er nieuwe kabels geïntroduceerd: Categorie 1 tot 74,25 MHz en Categorie 2 to 340 MHz.
HDMI 1.3a
HDMI 1.3a werd in november 2006 vrijgegeven. Naast de boven genoemde audio verbeteringen, vergroten HDMI 1.3 and 1.3a de videobandbreedte die overgebracht kan worden van een bron naar het scherm. Dit betekent dat er bijvoorbeeld grotere kleurdiepten (kleurpaletten) doorgestuurd kunnen worden en ook hogere resolutie dan het huidige 1080p. Er is ondersteuning toegevoegd voor DTS-bitstream bij sacd’s. HDMI 1.3(a) is de meest gangbare versie op dit moment. 1.3b, 1.3b1 en 1.3c kwamen respectievelijk in maart 2007, november 2007 en augustus 2008.
HDMI 1.4
HDMI 1.4 is sinds mei 2009 beschikbaar. Er is een groot aantal verbeterpunten doorgevoerd in HDMI 1.4, zoals hieronder beschreven;
- Hogere resolutie van 2560x1600p, 3840x2160p op 24 Hz/25 Hz/30 Hz en tot 4096x2160p op 24 Hz. Deze resoluties zijn nog niet beschikbaar in hdtv maar wel bij grote computerdisplays en digitale theaters.
- HDMI Ethernet Channel (HEC) hierdoor wordt de integratie van hd video, hd audio met ethernet in dezelfde kabel. Dit houdt in dat een thuisnetwerk, internet en beeld- en audiosignalen allemaal geïntegreerd kunnen worden in één enkele kabel. 100Mb/s-ethernet tussen twee HDMI 1.4-apparaten.
- Audio Return Channel (ARC) – De televisie kan straks audiosignalen terugsturen naar een ontvanger om dit geluid te laten afspelen. Dit is vooral erg handig wanneer er gebruik gemaakt wordt van een analoge tuner in de televisie. Normaal gesproken zou er dan een kabel terug moeten gelegd worden naar de ontvanger om de audio via je ontvanger te laten lopen naar je geluidsboxen. Ook nu kan alles weer door één enkele kabel.
- Snelheid – Opkomende technieken als 2K en 4K (2000 pixels en 4000 pixels, wat een zeer hoge resolutie is) en 3d-televisie hebben meer bandbreedte nodig; HDMI 1.4 geeft ze die ruimte. Op de technologieën die dit nodig hebben is het nog wachten. De ondersteuning van “Deep Colour” (diepere kleuren) in HDMI 1.3 wordt nu nog steeds vrijwel niet gebruikt.
- Hd in de auto – Een nieuwe connector (aansluiting) wordt geïntroduceerd die de auto-industrie moet helpen om hd-video en audio in de auto te integreren met HDMI.
- Micro-HDMI-connector – er komt een nieuwe, kleinere 19 pins-connector naast de huidige connectoren.
HDMI 1.4a
Vanaf 4 maart 2010. De HDMI-licensingorganisatie heeft een vroege update voor HDMI 1.4 aangekondigd om zo de ondersteuning voor stereoscopische technologie te verbreden. De nieuwe 1.4a-versie zal verplichte ondersteuning voor verschillende stereo-uitzendformaten bevatten, waarmee weergaveapparatuur (3d-televisie) zich aan kan passen aan het type stereosignaal dat ontvangen wordt.
De eerste versie van HDMI 1.4 bracht dan wel stereoscopische ondersteuning voor blu-ray en games (1080p-resolutie voor elk oog), maar omvatte niet de verschillende varianten die door bijvoorbeeld Sky en satellietzenders gebruikt worden. Er zijn verschillende 3D-transmissietechnieken die in deze categorie vallen. De meest gebruikte is Side-by-Side (Half-3D) 1080i 3D, waarmee Sky werkt. Daarnaast wordt ook Top/Bottom 720p 3D veel gebruikt door bijvoorbeeld ESPN. Vanaf 19 november 2009 mogen verpakkingen van HDMI-kabels geen versienummers meer bevatten en met HDMI uitgeruste apparatuur mag alleen versienummers gebruiken wanneer naast het versienummer precies staat vermeld welke specifieke kenmerken ondersteund worden, zoals “HDMI v.1.4 met Audio Return Channel en HDMI Ethernet Channel”, en niet meer “HDMI v.1.4 compatible”. Na 1 januari 2012 mogen ook met HDMI uitgeruste producten geen gebruik meer maken van versienummers.