Scart naar HDMI converter

4/5 - (129 stemmen)

214599_afbeelding_1Veel televisies beschikken tegenwoordig enkel nog over digitale aansluitingen. De oude bekende Scart aansluiting is niet meer te vinden op de achterkant. Logisch ook want de scart aansluiting is nou eenmaal groot (breed) en de stekker is aardig lomp. Een ultra dunne LED-tv zou dit niet kunnen herbergen. Over een paar jaar hebben ook alle randapparaten als Blu-ray en DVD spelers enkel nog digitale aansluitingen, bijvoorbeeld HDMI of wellicht een nieuw type aansluiting.

Van Analoog naar Digitaal

Nu zitten we in de overgang tussen analoog en digitaal. Veel mensen kopen eerst een nieuwe TV en pas later nieuwe rand apparatuur. Vaak hebben we nog een flinke stapel dvd’s en geen enkele blu-ray. De noodzaak om dan een nieuwe Blu-ray speler te kopen is dan niet zo groot.
Om uw “oude” dvd-speler aan te sluiten op uw nieuwe tv heeft u iets nodig dat het het analoge scart signaal omzet naar het digitale HDMI signaal. In deze zin zit eigenlijk ook direct het probleem verstopt. Een simpele scart-hdmi kabel bestaat namelijk niet daar het signaal werkelijk moet worden geconverteerd.

Scart naar HDMI omvormer

Er is dus een klein omvormertje nodig die het analoge Scart signaal weet om te zetten naar een digitaal hdmi signaal. Dergelijke omvormers, scart naar hdmi converters, zijn inmiddels ruim verkrijgbaar op het internet en de speciaalzaak (Direct bestellen!). Door deze goede verkrijgbaarheid is de prijs inmiddels flink gezakt.
Er zijn een aantal verschillende modellen op de markt. In feite doen ze allemaal hetzelfde trucje. Sommige modellen kunnen naast scart ook andere input soorten omzetten naar HDMI, deze uitvoeringen zijn vaak wel wat duurder. Daarnaast is het goed om te weten dat het output signaal (HDMI) nooit eenzelfde kwaliteit heeft als een native HDMI signaal. Dit komt doordat het bronsignaal nou eenmaal analoog is en hierdoor minder informatie bevat dan nodig is voor bijvoorbeeld een HD weergave. Er zijn weinig dingen waar u op moet letten bij de aanschaf. Als u van plan bent om naast Scart ook andere  analoge bronnen om te zetten dan dient u wellicht iets meer uit te geven zodat u een uitgebreider model kunt kopen.

Leave a Reply