Steeds minder Scart

3.2/5 - (8 stemmen)

Steeds minder Scart

Met de komst van HD televisies bleek al gauw dat aan het Scart tijdperk een einde ging komen. De nieuwe generatie televisies werkt optimaal met digitale HD signalen. Scart kan dit soort signaal niet doorgeven en raakt langzaam ondergeschikt. Als je na lang sparen die mooie LED televisie koopt waar je al jaren van droomt, wil je natuurlijk wel dat het beeld fantastisch is. Dit kan enkel nog met HDMI of soortgelijke digitale aansluitingen. In veel gevallen betekent de aanschaf van zo’n televisie dus ook automatisch het vervangen van de randapparatuur. De vcr maakt plaats voor een Blu-ray en de standaard kabel-ontvanger ruilt plek met een nieuwe digitale HD-ontvanger. Dit is een mooie ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat bijna iedereen op eenzelfde platform blijft waardoor oudere apparaten uit productie kunnen.

Maar verdwijnt Scart dan helemaal?
Het antwoord is ja, juist omdat Scart in dit digitale tijdperk geen stand kan houden is het maar beter om langzaam afscheid te gaan nemen. De meeste televisie fabrikanten zijn hier al voorzichtig mee begonnen. Dat dit inderdaad voorzichtig gebeurd bleek wel bij Samsung. In 2009 werden de luxe modellen voor het eerst zonder Scart geleverd. De TV’s waren inmiddels zo slank dat een Scart aansluiting simpelweg niet meer paste. Toch voorzag Samsung nog in een speciale verloopkabel waarmee alsnog een Scart apparaat kon worden aangesloten. In feite kon op deze manier goed de reactie van de consument worden gepeild. Omdat de Blu-ray speler en andere digitale apparaten al ruim aanwezig waren op de markt bleek het ontbreken van de Scart niet eens zo een groot gemis. De consument was reeds voorbereid. Inmiddels slaan veel fabrikanten de Scart-aansluiting volledig over. Dit omdat hun tv’s zo slank zijn geworden dat het gewoon niet past maar ook omdat de aansluiting nog maar zelden wordt gebruikt. Alleen de eenvoudigere modellen beschikken nog over 1 of meer van deze aansluitingen.

Maar ik wil nog wel een televisie met Scart aansluiting?!
Voorlopig is dat nog geen probleem. Zoals hierboven al aangegeven beschikken veel budgetklasse- en middenklasse  modellen nog wel over een scart aansluiting. Omdat dit ook gaat veranderen is het wel raadzaam om misschien nu een nieuwe TV te kopen. Op die manier ben je voor de komende 5 jaar voorzien van de nieuwe techniek (LED?) maar beschik je ook over de oude Scart aansluiting. Als je dan toch een model op het oog hebt zonder de Scart aansluiting is het verstandig om naar andere oplossingen te gaan kijken zodat je alsnog de TV van je dromen kunt kopen. Inmiddels zijn er al vele adapters op de markt die doorgave van hdmi naar scart (of vice versa) mogelijk maken. Er zijn apparaten op de markt die VCR kunnen kopiëren naar DVD. Overigens kan dit bij de betere foto speciaalzaak ook voor je worden gedaan. Door dus een beetje research te doen kan de “scart drempel” goed worden genomen.

Gebruik jij nog Scart? En hoe los je dat nu op?
Laat het hieronder weten!

Comments are closed.