Van Displayport naar HDMI?
Het grote voordeel was, voornamelijk voor de mini-displaypoort, de geringe afmeting van de connector. Tevens is deze connector “fee-free“, fabrikanten hoeven geen fee te betalen als ze de connector implemeteren. Als zij een HDMI aansluiting implemeteren moet er al gauw meer dan $5000,- per jaar worden betaald plus $0,04 per gefabriceerd apparaat.
Echter, omdat de displaypoort-standaard nog in de kinderschoenen stond was het voor de HDMI-standaard een gewonnen race. Ondanks de hoge kosten is het gros van de consumenten-elektronica nu voorzien van één- of meerdere HDMI aansluitingen.
Waar het bij consumenten-elektronica belangrijk is om een standaard aansluiting te hebben (scart, hdmi) zodat alle apparaten moeiteloos op elkaar kunnen worden aangesloten, is het bij PC’s juist belangrijk dat het apparaat zoveel mogelijk soorten aansluiting heeft. De gedachte hierachter is dat een PC op die manier op een flink aantal verschillende apparaten kan worden aangesloten. Hierdoor heeft de displayport-standaard op dit gebied flink terrein kunnen winnen! Op steeds meer componenten (videokaart, moederbord) is de aansluiting te vinden. Daarbij kan hij ook dienen als vervanger van de VGA en DVI aansluiting waardoor ruimte wordt gewonnen op het apparaat.
Voorspellingen wijzen uit dat de displaypoort aansluiting steeds populairder zal worden in de PC-wereld maar de komende jaren nog wordt overschaduwd door HDMI bij consumenten-elektronica.
Bekende apparaten als bijvoorbeeld de MacBook en iMac beschikken over een displaypoort aansluiting (Thunderbold met native displaypoort ondersteuning). Omdat dergelijke apparaten inmiddels in menig huishouden te vinden zijn wordt de vraag naar Displayport-HDMI adapters steeds groter. Doordat elk van deze connectoren in zijn eigen wereld domineert maar beide werelden aanwezig zijn in een huishouden is een dergelijke adapter een must-have. Hiermee kan op eenvoudige wijze media van de MacBook worden weergegeven op de TV.